V septembri ďalšia voľba šéfa NKÚ, opozícia chce verejné hlasovanie

20.08.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Politické strany majú do 2. septembra čas na predkladanie kandidátov na predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Pre TASR to dnes potvrdila podpredsedníčka NR SR a šéfka poslaneckého klubu vládneho Smeru-SD Jana Laššáková. Hovorca predsedu NR SR Pavla Paška Pavel Chovanec neskôr TASR informoval, že voľba je naplánovaná na 12. septembra.

Šanca, že nový predseda NKÚ bude konečne zvolený, však veľká nie je. Smer-SD stále tvrdí, že tento post patrí opozícii, ale tá žiada verejnú voľbu. Takýto spôsob však strana Roberta Fica odmieta. "Od začiatku volebného obdobia hovoríme, že v personálnych otázkach by mala NR SR voliť tajne. Zatiaľ je to náš postoj," tvrdí Laššáková.

Podľa jej slov by sa mala otázka nového vedenia úradu konečne vyriešiť. Či Smer-SD predloží kandidáta na predsedu, ak to neurobí opozícia, zatiaľ Laššáková nevie. Určite však má vládna strana záujem o podpredsednícky post. "Možno už teraz navrhneme kandidátov," avizovala.

Pavol Abrhan, podpredseda KDH, ktoré naposledy nominovalo Maroša Žilinku, pre TASR potvrdil, že ak Smer-SD nebude súhlasiť s verejnou voľbou, do opakovaného divadla opozícia nepôjde. "Nebudeme predkladať nikoho, kým Smer-SD nezmení stanovisko, že súhlasí s verejnou voľbou," uistil Abrhan.

Je teda pravdepodobné, že sa bude opakovať scenár z júna, kedy poslanci nevyužili svoje právo a do v poradí už šiestej voľby nepredložili žiadneho kandidáta na funkciu predsedu NKÚ. Naposledy tak urobili ešte v máji, keď nominovali Žilinku. Po tom, ako Smer-SD presadil tajnú voľbu, opozícia svojho kandidáta stiahla. NKÚ tak vtedy ani na piaty pokus nespoznal svojho nového šéfa a na čele úradu zostal aj naďalej presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie.
 

Vyberte región